31 Ağustos 2012 Cuma

KOVAN ÇALIŞMALARIMIZ

DEĞERLİ DOSTLAR  kısa bir aradan sonra tekrar beraberiz. sizlerden ayrı kaldığımız sürede bir bayramgeçirdik nice yeni bayramlar diliyorum.
resimde gözükenenson olarak yaptığımız20 adet tek katlı siparişe göre yapılan kovanlarımız gözükmekte.
başka bir açıdan görüntü. bunlar çam ağacından yapıldı nedeni ise sahibi özellikle çamdan istedi.
kovanın önden görünüşü artık kovan kapaklarına desdere deliği ile çizgi  şeklinde havalandırma deliği açıyoruz nedeni ise arıcılarımız kapağa delik açıptel çakılınca arının ayağı tele takılıyormuş. bizde kim parayı veriyorsa onun dediği doğrudur diyerek işimize devam ediyoruz. 
altdada polenlikli kovanın görünüşü var polenlik tabakası olarak plastik tabaka kullanıyoruz. bu plastk plakaları bazıları bize soruyor nerden temin ediyorsunuz diye en yakınımda bursada civan arıcılıktan temin ediyorum.şu an kovanımız polene çalışır şekildeönden girip yanlarda  g özükenküçük deliklerdende çıkış yapmakta.
BUDA ANTİ VARRORA POLENLİKLİ TEL ALTLIK TABANIMIZ..   bu yıl hem kestanede hem trakyada ayçiçek balında denemelerde bulunduk bunların sonuçlarını inşaallah bir dahaki yazımzda sizinle paylaşacağız.
tel altlığımızın arkadan görünüşü bu şekli kovanın altına sabit olan tiplerden.
bir başka çalışmamızda 2+2- 5 çıtalı ruşet kovan çalışmalarımız oluşturmakta. şunuda özellikle belirtmek isterimki bazı arıcılarımız özellikle kovan kapağına kesinlikle havalandırma deliği istememesine rağme bazı arıcılarımızsaısrarla kapakta havalandırma deliği istemekte. hangisinin isteğidoğru derseniz BANA GÖRE PARAYI VERENİN DEDİĞİ DOĞRUDUR DESEMDE.  neticede delikli istiyende parayı verişyor deli
ksiz istiyende parayı veriyor.gelelim icraat kısmına tabiiki ben bunları yaptığım kovanlarda hep denemleri yaptıktan sonra sizlere bunların sonuçlarını aktarıyorum.kapaklarda delik istemiyenlerin kovanda arılaının üstüne örtü olarak kontroplak çuval halıfleks şerbetlik veya bunlşara benzeyen plastik maddeleriörtü malzemesi olarak kullanmaması gerek mektedir. bunlardan herhangi birisini kullanması halinde kovanların üst kısmında rutubet oluşuyor. RUTUBET OLMAMASI İÇİN kovanın üstüne kesinlikle naylon ve  naylonun üstünedesrafor koyup arıyı kışlatması lazım.kapağında delik istiyenler ise örtü malzemesi olarak istediğini kullanmasında bir mahsur olmamaklabirlikte kapağın kuzez kısmına gelentarafını isterlerse gazeteyle kapatıp  kovnın içine yağmur almasını  önleyebilirler  bilindiğ gibi genelde kovanlarımız azda olsa öne  meyilli olduğundan kovan kapağını arka kısmından dağa rahat bir şekilde yağmur suları girebilmekte.
2+2- 5 çıtalı ruşetimizin çift yönlü görünüşüğ bunun arka kısmındada uçuş deliği bulunmakta diğer resimlerde bunlar görünmekte.
resimde görüldüğü gibi üstünde iki adet şerbetlik görnmekte ortadan bölomeli ollduğundan iki adetuçuş deliği olduğundan arıların birbirine karışmaması için şerbet liğin kesinlikleiki adet ayrı ayrı yapılması gerekmekte.
şu an kovanımız 3 bölmeli olarak hizmet verecek şekilde dizayn edilmiş halde bu şekliyle metro kovan olarak kullanabiliyoruz  12 adet çıta almakta ve 4 der adaet  çıtadan oluşan  3 bölmeliki 3 adet ana arı üretmek  veya saklamak veya ana üretiminde hem metro kovan çıtası ile hemde normal standart kovan çıtası ile ana arı üretiminde başlatıcı kovan olarak kullanabilmeimkanı olup gerek metro çıtasında vede gerk normal çıtalı ana üreimindeortadaki bölmeler kaldırıldığında besleyici veya bakıcı kovan olarak5 çıtalı yada 12 adet metro kovan çıtası ilekullanabilme imkanı mevcut olup bence artık bir kovanda başka birşey beklenemez.

METRO KOVAN OLARAK KULLANIMI.
şu anki şekli  metro kovan olarak kullanımında bir bölmenin sizlerin daha net olarak göreilmeniz için içinin  boşaltılmış hali

havalandırma delikleri  bu kovanın olmazsa olmazlarındandır.
2 Gözü yani 2 bölmesi boşaltılmış hali
 BURDADA 3 ADET  bölmeni havalandırmalarıgörünüyor.

 BU2 rsimdedeuzun yani normal çıtalı olarak kullanımda ortadan bölünmüş şekli  bu şekli ile  2 adet  2 çerçeveli arı  yada 2 adet ana arı  bulundurabilirsiniz.
burdada içine çerçeveleri konmuş  2 bölmeli 2 adet uçuş delikli kuşet kovan.
  
                                                                                                                     

BURDADA 5 ADET 2+2-5 ÇITALI HEM RUŞET KOVAN HEM METRO KOVAN OLARAK KULLANILABİLEN5 ADET KOVAN...         BUNLAR AKÇAT KÖYÜNDEN ARICI MUSTAFA TANIK BEYE AİT ŞU ANDA KENDİSİ TRAKYADA  KOVANLARI HAZIR KENDİSİNİ BEKLİYOR.

KOVAN KAPAKLARIMIZ VE ÇEŞİTLİ ÇALIŞMALARIMIZ.

BUDA BİZİM EMİNİN KOVANI . 4 ADET ÇERÇEVESİ 1 NORMAL ÇERÇEVENİN İÇİNE SIĞMAKTA BUNLARIN MAKİNADAN ÇIKARMASI   KERESTESİ BANA AİT ÇAKMASI VE PARASI EMİNE  AİT. 1 YILDA  BİR MİLYARDAN FAZLA PARA ALDI BİZE KURUŞ KOKLATMADI.PARA BİRİKTİRİP ARABA    ALACAKLARMIŞ HADİ HAYIRLISI BAKALIM.

EN KISA ZAMANDA GÖRÜŞMEK DİLEĞİYLE.

Hiç yorum yok: