21 Ocak 2012 Cumartesi

Ruşet ve Metro kovan bir arada


değerli arıcılar birgün ara ile tekrar beraberiz bu akşamki konumuz  hem ruşet kovan ve hemde metro kovan olarak kullanmak amacıyla deneme amaçlı ürettiğimiz kovanımız resimde gözüken şekilde içine metro kovan çıtaları konulmuş şekli ile,bundan ilk olarak iki adet imal ettik gölcükte arıcılık kursuna devam eden bayan bir arıcıya verdikiçine yaklaşık 12 metro kovan çıtası konacak ölçüde normal kaovan yani ruşet kovan olarak kullanmak istediğimizde 5 çıta konulacak ölçüde.daha önce yapmış olduğumuz metro kovanlarda bölme  yerlerine kanal açıp bölme tahtaları koymuştuk bunda kanal açmadan bölme tahtası kullanılacak şekilde ayarladım kanal açıncabölme yeri sabit oluyodu otsa bunda istediğin yerden bölme imkanı var.



bu resimdede aynı kovanımızın ruşet kovan olarakkullanıma hazır hali gözükmekte. bu şekilde 5 çıta içine sığmakta.












bu resimdede kovanımızın alt kısmı gözükmekte . göründüğü gibi altta bir önde bir arkada olmak üzere 2 adet havalandıma deliği mevcutçünkü kovanımızda 2 yöndede uçuş deliği mevcut yani hem önde hem arkada bununda nedeni metro kovan olarak kullanacağımız zaman ortadan istediğimiz yerden bölme imkanımız var yani 2 adet analı arı ailesi barındırabileceğiz yada petekli bal üretiminde kullanmak amacıyla tek arı kolonisi ile petelkli balda üretebiliriz tercih size kalmış bir olay metro kovan üretimine bu sıralar son verdik . 4 lü metro yerine ikili metroruşetin hem kullanma hemde taşıma amaçlı daha rahat kullanılabileceğini düşünerekbu şekilde ial etmeyi tasarladık. metro kovanda 4 taraflı uçuş deliği mevcut olduğundan sehpaya konulmasındada sıkıtı yarattığ için vede büyük olmasındantaşınmasısıkıntı yaratması ve nakillerdedeistiflemede daha doğrusu onun ebadıda kovan olmadığı için tek başına çok yer işgal etmasinden olayıbu tipte üretmeye karar verdik.
bölme çıtası içinde

bu resimdede metro kovan olarak kullanımında bölme tahtası ile isteiğimiz yerden bölebiliyoruz bölme çıtassıile 12 çıta almakta iste 6    6 bölün istae 7      5   isterseniz 8   4 tercih size kalmış bir rolay.
bu resimdede kovanımızın nakile hazır vaziyetteki hali.     resimdeki kovanlarda  kapaklarda havalandırma deliklerini iptal ettik bununda nedeni ana arı üretimi nde kullanldığında  şuruplamada başka kovanlarca yağmalanmaması  için benim şahşi kanaatim büyük kovanlardada kapaklarda havalandırmanın kaldırılması ve onun yerine konlaalttan havalanırma sağlanması  bence en uygun olan şekli.
kovanımızınön kapağımaçık şekli yani arınınçalışma anındaki şekli.    
en kısa zamanda tekrar görüişmek  dileği ile  hoşça kalın.

3 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Bu metro kovanlar ana arı üretnek ve yedek ana arı saklamak için çok güzel olmuş. Ellerine sağlık bol kazançlar. Metro kovanlarda ben 20 çıtalık olanlarını yaptım, yavru durumu istediğimiz gibi olmadı, yeni yapacak olsam 10 çıtalı ve 3 katlı yapardım. Kolaylıklar diliyorum, sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Abi ruşet güzel olmuş. Ellerinize sağlık. Bu tarz ana kutusu ıyı fıkır
kışlamak için güzel olur.

Mustafa Turgut dedi ki...

Çok güzel düşünmüş ve yapmışsınız.Ellerinize ve emeğinize sağlık.Bol bereketli sezonlar temenni ederim.