15 Ağustos 2012 Çarşamba

Tekirdağ Serüveni 2

-değerli dostlar kısa bir aradan sonra tekrar beraberiz.ay çiçek balı sağımından anılarrımızı tazelicez.ilk iş olarak çadırımızı kurmaya başladık çadırımız sera tülünden sadece 4 direk ve 4 adet kayıttan pratik bir çadır .heryıl çakıyoruz gelirken tülünü alıp ağaçları tarla sahibine ağaçları odun olarak bırakıyoruz resimde arkadaşımız şevki karadeniz her seferinde arılar onu bir güzel öpüyor çok yakışıklı oluyor ama nasıl olduysa arılar bu sefer öpmediler onu.
v
ve çadır işi sonsürat devam ediyorşapkalı olan arkadaşımız taner bayrak şevkinin bacanağı ensoldaki arıcı arkadaşımız şaban karaca.




-
-buda taner arkadaşımızın maskeli hali . arıcılığa merak sarmıştı tecrübe olsun vede bize yardım maksadı ile bizimle sağıma geldi arıcılıkta çekilen sıkıntıları görünce bu iş bana göre değil ben eve gidince ineklerimin boynuna sarılıp öpücem bu kahır çekilmez benim işim ineklerle ben arıcılıktan vaz geçtim dedi
-çadır işi biter bitmez karnımızı bir güzel doyurupmesaiye başlama niyetindeyiz

-ama sabah sabah herkesain bir iştahı açıldıki sormayın hesapta öğlenede yetecek yemeğimiz sabah kahvaltısında tükendi olsun can bğazdan ngelir dedik ve iyice karnımızı doyuduktan sonra başladık mesaiye.
-ilk olarak benim kovanlarda sağım yapmaya başladık. inanın trakyada bu sene aşırı sıcaktan bal olacağını hiç tahmin etmeyip ümidimde yoktu ama mevlam neylerse güzel eyler vede çok güzel miktarda bal aldık çerçevelerin yüzde yetmişi bu şekilde sırlanmıştıbence en az 2 gün evvel sağıma girmemiz gerekirmiş tüm kovanlarımda arılar nerdeyse 2gün yatmış çıtalarda bal koyacak yer kalmamış gibiydi.
-resimde görünen bu kovanlar  bana  ait. bu kovanların tümünde ASIM KADIOĞLUNDAN ALDIĞIM  ANA ARILAR MEVCUT.  21 KOVANDAN 19 TENEKE BAL ALDIMVEDE ALT KATLARDADA BOL MİKTARDA BAL BIRAKTIM . başkaları gibi sağım yapsaydım rahatlıkla24 teneke bal çıkardıı ama bundan sonra bal akımı olmayabilir kalan balıda arılar yesin artarsa nasılsa bal yine bizim diyerektüm kovanlarda  en az 4 der çıta ballı bıraktım. bayramdan nsonra kısmet olursa bakıcaz üstüne bal koymuşlarmı yoksa olan balımı yemişlergörecez.
-ALTTAKİ KOVANLAR ŞEVKİ KARADENİZE AİT.  şevkinin 31 adet kovanı olup 2 tanesi tek katlı idi 10 adet kovanı   İLTARIM MÜDÜRLÜĞÜNÜN. DAĞITTIĞI KOVANLAR VARDIKİBUNLARI AYRI SÜZDÜK VE 6 TENEKE BAL ÇIKTI.  geriye kalan 21 arıdan 19 katlı 2 tanede tek katlı kovandan 1  TANE KOVANINDA ALİ TÜRKTEN ALINAN ANA ARI BİR KOVANDANDA UZAK DİYUARDAN BİR ARKADAŞIMIZIN HEDİYE ETTİĞİ ANA ARI MEVCUT OLUP GERİ KALAN ANA ARILAR    ASIM KADIOĞLUNDAN ALINAN ANA ARILARDI. İLK OLARAK ALİ TÜRKTEN alınan ana arılı kovanı sağım yaptık 13 çıta arı mevcudu olmasına rağmen 1 teneke bal çıktı.  ikinci olarak uzak diyardan gelen ana arınılı kovanı sağım yaptık ondanda yaklaşık 1 teneke bal çıktı bu kovanda 15 çıta arı mevcudu vardı   GERYE KALAN ASIM KADIOĞLUNDAN ALINAN ANALI KOVANLAR bunlardan 2 tanesi tek katlı olup çift katlılarda 13  14 çerçeve civarında arı mevcudu vardı. bunların hepsinin sağımını bir yaptık  7 ADET KOVANIN ALT KATINDAN HİÇ BAL ALMADAN BÖLÜNDÜ ÇÜNKÜ ALT KATTA 7 ÇITA YAVRULU ARI VARDI. ve bunlardan 18 teneke bal çıktı  yani kovan başına yaklaşık bir teneke  bölünen kovanlardaki balları almış olsaydık enaz3 teneke daha bal çıkardı onada allah bereket versin
-ŞEVKİ KARADENİZİN ARILARININ TAMAMI BU SENE BAL ALMA REKORU ONDA  BİZİM ÇIRAĞIMIZ BİZİ GEÇTİ AMA ÖTLE BİZ KOLAY KOLAY KALFALIK BELGESİ VERMEYİZ BU ARILARI YAZA SAĞ SALİM ÇIKARACAK O ZAMAN TÖRENLE BELGESİNİ ALACAK YOKSA HAVASINI ALACAK.
BUDA ŞABAN KARACANIN ARILARI. toplam şaban abimizin 10 adet kovanı mevcut idi bunların 2 taneside tek katlı idi toplam 8 teneke bal aldı ayrıyetende 5 çıta ful sırlanmış ballı çerçev ayırdıkki bunu petekli bal istiyenlere vericem diye ayırdı onları sizmedik.ALLAH BEREKETİNİ ARTTIRSIN.NETİCE İTİBARI İLE BU YIL TRAKYA  AYÇİÇEK BALI BİZİM İÇİN ÇOK VERİMLİ GEÇTİ.  aynı yörede arıları olan arkadaşlarımız 2 kovanda 1 teneke bal anca alabldiler bazı arkadaşlarımız 3 kovanda 1 teneke bal aldılar.BİZİM ARILARIMIZ TRAKYADA REKLAMOLDU BU KADAR BALI NASIL ALDILARDİYE. BENDE SORANLARA siz benimle dalga geçiyordunuz 1 anaya 40 tl verilirmi  al 2 tane kendin türet  paran çokmu elalemi zengin ediyorsun diyordunuz işte sonuç bu diyorum bende   BU KADAR BALI ALABİLMEMİZE VESİLE OLAN BAŞTA ASIM KADIOĞLU   ALİ TÜRK   VE UZAK DİYARDAN BİZE  1 ADTTE OLSA HEDİYE ANA YOLLAYAN ARICI ARKADAŞIMZA GÖNÜLDEN YEŞEKKÜRLERİMİZİ İLETİR VE DİYORUZKİ DURMAK  YOK ÜRETİME DEVAM   HİZMETE DEVAM DAHA KAT  EDECEK ÇOK YOLUMUZ VAR. HEP BERABER ÜRETİME HİZMETE DEVAM. HOŞÇA KALIN DOSTÇA KALIN

4 yorum:

Unknown dedi ki...

sevgili kardeşim hasatınız bereketli olsun...ailece ramazan bayramınız mübarek olsun.

adem yamak dedi ki...

Salih kardeş teşekkür ederiz sizinde ailece bayramınız mubarek olsun.

yunus dedi ki...

Aden kardeşim allah bereketini artırsın güzel bal almışsınız ne edelim benden ancak yalova arıcısı olur işlerin arasında trakyaya gitmem imkansız ne edelim bende yalovada pinekleyecem ama seninle gurur duyuyorum çok güzel bir arkadaşsın kal sağlıcakla

adem yamak dedi ki...

İlginize teşekkürler seneye sizede nasip olur inşallah